Löpning har mängder av positiva hälsoeffekter, och regelbunden löpträning i lagom mängd förlänger faktiskt livet! Men många som tränar intensiv löpträning råkar lätt ut för skador som ofta drabbar knä, underben, fot eller vrist. Några av de vanligaste skadorna som drabbar den som löptränar är benhinneinflammation, hälseneinflammation, hälsporre, löparknä och hopparknä.

Benhinneinflammation

Du får ont på insidan eller framsidan av smalbenet, och det beror på att du har överbelastat muskler och senfästen i underbenet. Vila och stretcha de ömma muskel-grupperna.

Hälseneinflammation

Smärta, svullnad och stelhet i hälsenan, som uppstår vid överbelastning. Vila, undvik belastning och nyttja sjukgymnastik.

HälsporreImage result for стоматология

Du får ont på en punkt under hälen, och Hälsporre kan uppstå vid överbelastning eller om man sprungit på för hårt underlag med dåliga skor. Avlasta foten och se till att använda bra skor. Använd gärna stötdämpande inlägg.

Löparknä

Smärta på utsidan av knät som beror på överbelastning. Löpning på sluttande underlag kan öka risken för löparknä. Vila, och byt eventuellt träningsform en period för att avlasta skadan.

Hopparknä

Smärta på framsidan av knät, och är en överbelastning av knäskålssenan. Vila och undvik aktivitet som ökar smärtan.

Det är viktigt att vara lyhörd och lyssna på sin egen kropp. Ofta kan man ha känningar i kroppen men kör på med träningen ändå, och riskerar då att drabbas av skador. Särskilt mycket tempo- och intervallträning kan kopplas till skador hos löpare, och har man riktigt otur åker man dessutom på en skada som håller i sig under en lång period. Det är därför viktigt att aktivt förebygga skador och förslitningar.

Enformig träning sliter på kroppen så se till att variera din träning med andra träningsformer. Dels för att arbeta med andra muskler, och dels för att vila de muskler du använder när du löptränar.

Prova exempelvis att byta ut löpningen till ett yogapass någon dag varje vecka.