Related imageFör löpare är det viktigt att variera sin träning för att undvika skador. Gärna sådan träning som hjälper dig att bygga upp löp- och syreupptagningsförmågan. Det finns dock en hel del fallgropar att hålla koll på när man ger sig på nya träningsformer. Här listar vi några vanliga träningsformer för dig som vill alternativträna som löpare och vad du ska tänka på för att undvika onödiga skador.

Styrketräning

Styrketräning är ett mycket bra komplement till löpning och kan utveckla dig som löpare. Det är vanligt att drabbas av skador i senor och muskler som kan bero på fel teknik, för mycket belastning eller bristande återhämtning. För att undvika skador är det viktigt med uppvärmning och vila mellan träningspassen. Ta hjälp av en bra PT för att få in rätt teknik och få hjälp att anpassa träningen efter dina behov. Variera muskelgrupperna och belasta inte kroppen mer än vad den klarar av. växla gärna mellan lättare och tyngre pass

Cykling

Cykling är skonsamt med jämna och mjuka rörelser och är bra för syreupptagningsförmågan och benstyrkan. Knäled, rygg/nacke och fotled är speciellt utsatt för överbelastning.

Värm upp ordentligt innan du ger dig iväg på cykeln och öka sakta längd och intensitet för att inte utsätta dig för skaderisker. Se över sittställningen och använd rätt utrustning när du alternativtränar cykling. Investera gärna i bra cykelskor och cykelhandskar med en mjuk gelédämpning längs handroten.

Längdskidåkning

Längdskidåkning är en mycket effektiv träningsform som ökar syreupptagningsförmågan och styrkan i hela kroppen. Undvik att träna enbart längdskidåkning under vintern, eftersom det kan bli för stor omställning och skaderisk när du byter till löpträning på våren.

För den som redan råkat ut för en skada som omöjliggör både löpträning och alternativträning är vattenlöpning ett skonsamt sätt att hålla igång träningen. Vattenlöpning belastar inte och sliter inte på kroppen, samtidigt som intensiteten kan vara hög och ge en mycket bra träning.