De flesta av oss behöver någon gång i livet uppsöka en tandläkare. Anledningarna kan vara olika. De flesta går på regelbundna rutinkontroller för att upptäcka eventuella skador eller begynnande problem samt att kontrollera att den dagliga tandvården och tandborstningen sköts på rätt sätt.

Man kan också råka ut för skador. Det kan röra sig om att man har bitit på något hårt och fått en spricka i en tand, eller att man ramlat och slagit av en tand. Man kan också drabbats av en bakterieinfektion som gör att tanden måste borras och lagas, rotfyllas eller till och med ersättas av en tandprotes.

Som tur är finns det i Sverige många skickliga tandläkare. Folktandvården erbjuder tandvård i landstingets regi. Där kan man förutom tandläkare ofta möta även tandsköterskor och tandhygienister. Många letar dock efter ett privat alternativ där man värderas högre som patient och tandläkarna har mer tid att åtgärda ens problem.

Om man behöver tandvård

Kanske letar du efter en ny tandläkare eller behöver akuttandvård när du är bortrest. Som tur är finns en söktjänst för tandläkare i hela Sverige på vilken man snabbt och enkelt kan söka efter tandläkare och filtrera efter vilken sorts tandvård man behöver samt var man vill få tandvården. Med denna tjänst behöver man inte ens oroa sig för sina tänder när man är på resande fot.

Till skillnad från den vanliga vården kan tandläkarbesök bli ganska dyra om man inte har en försäkring, trots att det finns olika högkostnadsskydd. En försäkring kan vara klokt att teckna om man vill vara säker på att få undvika oväntade utgifter. Vissa tandläkare erbjuder själva en försäkring men det finns även att teckna en genom olika försäkringsbolag. Åldern till vilken man har fri tandvård varierar mellan olika landsting men är på de flesta ställen runt 23-24 år. På vissa ställen sänks den för att minska landstingens kostnader.