Image result for капаFör den som är aktiv inom idrott kan man inom vissa sporter behöva skydda sina tänder för att undvika tandskador. Tandskador uppstår exempelvis vid kontakt med en motståndare eller vid ett fall, och kan i vissa fall bli mycket omfattande och kräva specialistvård.

Beroende på vilken sport du utövar är risken för tandskador olika stor. Inom sporter där risken för tandskador anses vara hög, som till exempel ishockey, bandy, kampsport eller boxning bör man använda skydd. Ett bra tandskydd bör vara anpassat och tillräckligt starkt för den idrott man utövar.

Så kallade extraorala skydd kan exempelvis vara ett godkänt galler på exempelvis hockey- eller bandyhjälmen, som fångar upp slag mot ansikte, tänder och käkar. Avslagna tänder och käkfrakturer minskar avsevärt med ett extraoralt skydd.

Det finns även tre olika typer av intraorala skydd. Dessa används i munnen för att skydda tänderna, och behöver rengöras med en tandborste efter varje gång det används. Det finns dels färdiga tandskydd i olika storlekar samt tandskydd som man formar till själv i munnen. Dessa tandskydd kan köpas i handeln. Hos Folktandvårdens samtliga kliniker kan man även ta fram individuellt anpassade tandskydd. Dessa tandskydd är mer bekväma än de som köps färdiga i handeln. Ett intraoralt skydd kan dock aldrig helt ersätta ett bra extraoralt skydd.

Sport- och energidrycker

Förutom att se till att skydda sig mot slag mot tänderna, är det viktigt att även fundera på vad man dricker i samband med att man idrottar. Många som utövar någon form av idrott dricker sport- och energidrycker, vilket kan resultera i frätskador på dina tänder. Erosion är en tandskada där emaljen långsamt fräts bort. Den som drabbats av en erosion brukar känna av ilningar, ett obehag och smärta i tänderna när man äter och dricker. Tänderna kan ändra färg och frätskadan gör tanden ojämn eller urgröpt.