Det är lätt att vifta bort risken för att skadas under en vanlig löprunda i skogen, men en olycka kan vara framme när man minst anar det. Genom att vara väl förberedd kan det handla om att rädda liv om du skadas eller om du hittar någon längs med spåret som behöver hjälp.

För den som springer på ensliga platser som t. ex. i skogen, kan det vara en mycket bra idé att ta med sig mobiltelefonen på löprundan. Under vinterhalvåret är man väldigt sårbar om olyckan är framme när man befinner sig på en plats där ingen kan hjälpa till. Tänk på att batteritidenRelated image på mobilen blir sämre vid lägre temperaturer. Se även till att ha några av dina anhörigas telefonnummer som ICE-nummer (In Case of Emergency) på mobilen om du själv skulle råka ut för en allvarlig skada.

Packa gärna ner en räddnings-filt i löparryggsäcken när du ger dig ut på långpass. Tar minimalt med plats men skyddar mot nedkylning om någon i löpspåret drabbas av en olyckshändelse under kyliga dagar.

Om du eller någon annan får ett slag mot munnen vid exempelvis ett fall kan det vara aktuellt att uppsöka akut tandvård så fort som möjligt för att se över skadan och försöka rädda eventuellt utslagna eller skadade tänder.

Vid löpning längs med långa landsvägar finns alltid en överhängande risk att bli påkörd av en bil. Särskilt stor risk är det på vägar med kurvor där sikten är skymd. Om du är först på plats vid en trafikolycka är det viktigt att först se över olycksplatsen och varna trafiken. Om du anser att det är fara för den skadades liv ska du försöka föra personen i säkerhet. Om 112 behöver larmas ska du vara beredd på att svara på vad som har hänt, var du befinner dig, vem som behöver hjälp och varför.