Related imageOm du utövar en sport med hög risk för att drabbas för tandskador kan du behöva ta kontakt med tandvården för att ta fram ett individuellt anpassat tandskydd. Du väljer själv vilken tandläkare eller tandhygienist du vill gå till, och på vilken ort du önskar. Tandvård finns tillgänglig genom Folktandvården eller privata tandläkare. För att hitta en tandläkare kan du till exempel besöka Folktandvårdens webbplats och söka efter passande mottagningar i ditt område.

I Sverige har alla barn och ungdomar gratis tandvård hos både Folktandvården och hos privata aktörer till och med det år man fyller 22 år. Barn och unga får regelbundet kallelser till tandläkaren för undersökningar och eventuella behandlingar. Vuxna behöver själva boka tid hos sin tandläkarmottagning.

Akut tandvård – Ibland måste du få hjälp direkt och uppsöka akut tandvård. Akuta tandproblem kan vara mycket obehagliga. Det kan handla om kraftig tandvärk, problem med en visdomstand eller att en fyllning, plomb eller bro har lossnat. Inom idrottsrelaterade skador är det vanligt att den drabbade uppsöker akuttandvården för skadade eller utslagna tänder. Då måste man snabbt uppsöka vård för att försöka rädda den skadade tanden.

Om du skulle råka ut för en tandskada eller andra problem och behöva akut vård ska du i första hand ta kontakt med din vanliga tandläkare. Många tandvårdsmottagningar har avsatta tider för vård av barn och vuxna med akuta tandbesvär. Om du behöver få vård på kvällstid eller på helgen är du välkommen att vända dig till en akutmottagning i ditt område. Du kan hitta din akuttandläkare i Stockholm här, och du kan även ringa 1177 Vårdguiden för tips på akutmottagningar i hela Sverige.

Om du får akuta tandproblem är det bäst att uppsöka vård så fort som möjligt. Väntar man för länge kan problemet förvärras. Om du till exempel har problem med värk kan det svullna upp och bli varbildningar.