Om du skulle ha oturen att drabbas av en idrottsrelaterad tandskada när du är utomlands kan det vara förvirrande hur man ska gå tillväga för att söka akut tandvård. Ofta kan dock hotellet eller resebyrån hjälpa dig att rekommendera en bra tandläkarmottagning. På många semesterorter finns även engelsktalande sjukvårdspersonal och tandläkare vilket kan kännas tryggt.

Glöm inte ditt EU-kort

Du kan få tillgång till tandvård i vilket land du än befinner dig i, men måste då betala vad behandlingen kostar i det landet. Men när du åker på semester inom EU, eller på Island, i Liechtenstein, Norge eller Schweiz är det viktigt att du tar med dig ditt EU-kort som är ett europeiskt sjukförsäkringskort. Related imageVänd dig till en tandläkarmottagningen som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet, så får du rätt till akut tandvård till samma avgift som landets invånare. Kortet beställer du hos Försäkringskassan innan du reser iväg.

Om du råkar ut för en skada och inte har ditt EU-kort med dig, behöver du betala hela vårdkostnaden själv. Se i så fall alltid till att få ett kvitto på all behandling för att kunna kräva ersättning från Försäkringskassan när du kommer hem till Sverige igen. Tänk även på att tandvård för barn och ungdomar är oftast inte är avgiftsfri i andra länder.

Befinner du dig tillfälligt i länder inom Norden behöver du däremot inte ha med dig något EU-kort. Det räcker att visa upp ett pass eller annan id-handling för att betala samma kostnad som landets invånare.

Planerad tandvård

Det finns även möjlighet till planerad tandvård som du själv väljer att göra utomlands. Om vården utförs inom inom EU, eller på Island, i Liechtenstein, Norge eller Schweiz kan du få samma ersättning som om den hade utförts i Sverige.

För att få information om enskilda vårdgivare utomlands kan du vända dig till en nationell kontaktpunkt i ett annat EU/EES-land.