Related imageTandskador bland barn och ungdomar är vanligt och uppstår ofta i samband med idrott. Om barnet får en skada på en permanent tand behöver man alltid uppsöka tandvården för att undersöka skadan, även om skadan verkar vara lindrig. Tandläkaren gör en röntgen, kontrollerar tandens rörlighet och testar tandnervens känslighet. Har tanden slagits ut är det viktigt att förvara tanden på rätt sätt tills man tagit sig till sin tandläkare. Tanden ska snabbt rengöras i kallt vatten och helst sättas tillbaka i munnen där den satt. Om det inte är möjligt läggas tanden under tungan eller i ett glas med mjölk under färden till tandläkaren. Om en bit av en tand slagits ut går den ibland att rädda. Kontakta tandvården omedelbart, och om det är möjligt kan tandläkaren limma fast den utslagna biten. Annars bygger man upp tanden med en plastfyllning.

Är det en mjölktand som skadats behöver tandläkaren alltid kontrollera tandköttet och att den undersittande tanden har klarat sig från skador. Har tanden slagits ut ska man aldrig försöka sätta tillbaka den, eftersom det kan skada den permanenta tanden som sitter under i tandköttet.

Om barnet har varit med om en olycka finns flera symptom på att tanden skadats. Tex. att tanden sitter löst, ändrar färg, smärta eller att det ilar i tanden, tandköttet blöder eller svullnar upp.

När ett barn råkar ut för en akut tandskada ska du i första hand kontakta din vanliga tandläkare. Vid de fall din tandläkarmottagning håller stängt söker ni vård på en akut tandmottagning i ert område. Här hittar du akut tandvård Göteborg där du kan få en akuttid direkt. Om barnet får en skada på sina tänder är det även viktigt att göra en skadeanmälan till sitt försäkringsbolag. De flesta barn som idrottar är dessutom medlem i en idrottsförening där man är oycksfallsförsäkrad under träningar, matcher samt under resor till och från idrottsaktiviteter.